We zijn wellicht één van de jongste toneelverenigingen van het gewest maar we kunnen reeds een boeiende historiek voorleggen.

 

Vorige eeuw, in de lente van ’97 kwamen een paar mensen van de toneelvereniging van Wommersom, dat ondertussen  Cat Theater heet, samen.

 

Bij deze mensen borrelde het idee om een jeugdtheater op te richten met de bedoeling om jaarlijks een productie op te voeren en natuurlijk hopende dat er een doorstroming zou volgen naar het Cat Theater.

 

De bedoeling was en is nog steeds deze jeugd wat culturele bagage mee te geven in welke vorm van theater dan ook waarmee we ook willen stellen dat we zeker geen kinderopvang zijn.

 

Onze naam “GETOKES VAN T’JUNGTEJATER” ontspruit uit een paar breinen en wordt als volgt verklaard:

 

GE, afkorting van GETE, kinderen uit de Getevallei

 

TO, afkorting van toneel in al zijn aspecten

 

KES, verwijzend verkleinwoord naar de kinderen toe

 

JUNG, dialectwoord voor kinderen

 

TEJATER, geschreven zoals we het uitspreken, het is zo al moeilijk genoeg.

 

Op 30 augustus 1997 werd onze vereniging officieel voorgesteld aan de media in het bijzijn van de schepen van cultuur, sponsors en sympathisanten.

 

De regisseur Marc Poelmans werd aangetrokken om het toneelstuk “kinderen van de hemelse vrede” te regisseren. Maar we kregen te maken met een positief probleem, teveel kandidaten voor één productie. We moesten halsoverkop op zoek gaan naar een tweede productie + regisseur en gelukkig vonden we deze snel. Roel Vanderstukken (tevens acteur in Wittekerke) en Jeroen Van Weert creëerden een bewerking van “De Leeuwenkoning” en wat bleek… de 2 producties zijn een daverend succes geworden voor bijna 800 toeschouwers. Het jeugdtejater had zijn vuurdoop met glans doorstaan.

 

In 1998 brachten we terug 2 producties, “Het Jungleboek” opgevoerd door onze jongste “jungen” en “Romeo en Julia” door de oudere jeugd telkens in een regie van Roel Vanderstukken, Jeroen Van Weert en Veerle Maniquet.                    Beide producties kregen lovende kritieken wat het ledenaantal nog deed stijgen.

 

In 1999 namen we de uitdaging aan om een massaproductie te spelen. Het werd “Sjakie en de Chocoladefabriek” van de wereldbekende schrijver Roald Dahl in een regie van Herman Janssens en choreografie van Sofie Hupko. De jury van het provinciaal Toneelverbond werd eveneens uitgenodigd en we werden meteen in een verdiende afdeling geplaatst wat een uitstekend resultaat was voor onze prille vereniging.

 

Het werd 2000 en we waren naarstig op zoek naar op zoek naar toneelwerken voor grote bezettingen maar deze lagen niet echt voor het rapen. Er werd een beroep gedaan op Marc Verstreken die we kennen als regisseur van het Cat Theater. Marc zei: “ik heb nog wel iets in mijn lade liggen” en ja hoor, het werd “Midzomernachtsdroom” van Shakespeare.

 

Hans Prinsen werd eveneens aangetrokken om deze massaproductie met de meer dan 40 koppen tellende “jungen” in goede banen te leiden. Beroepsmatig moest deze echter afhaken, maar Dedee Dalle sprong in de bres.Deze klassieker werd in een modern “cool” jasje gestoken. De aanloop naar de opvoeringen verliep hectisch maar de vonk sloeg net op tijd over op onze jeugdige acteurs en actrices zodat er geen houden meer aan was.

 

Belofte maakte schuld en voor 2001 werden Hans Prinsen en Marc Verstreken terug gevraagd om twee producties te regisseren. Hans kreeg zo maar eventjes 27 kinderen voorgeschoteld die allemaal hun “ding” wilden doen. Na tal van slapeloze nachten schreef hij het stuk “Sneeuwwitje… en de rest", waarin ook alle liedjes van Hans zijn. De oudere “jungen” speelden het stuk “De ingebeelde ziekte” van Moliere in een regie van Marc Verstreken. Marc kennen we om zijn tomeloze inzet en orginele aanpak van toneelwerken. Tevens werden deze beide voorstellingen opnieuw een gigantisch succes.

 

In 2002 brachten de kinderen van het jungtejater opnieuw 2 producties. De jongeren haalden uit met “Repelsteel”. De regie was hier in handen van het duo Katrien Pierlet & Karolien Dumon. De oudere daarentegen brachten onder leiding van Marc Verstreken de voorstelling “Ubu Roi” Beide voorstellingen gingen door op onze nieuwe, ruime locatie, namelijk “De Linde” in Neerlinter. Het werd weer een voltreffer want er werd gespeeld voor 800 toeschouwers, wat een absoluut record is.

 

De producties van 2003 gingen ditmaal weer door in zaal "de linde".  De jongsten onder ons brachten het stuk "De gelaarsde kat" onder regie van de zussen Karolien en Griet Dumon. De oudsten brachten op hun beurt "De vos laat zich niet vangen!". Dit onder de regie van Hans Princen. Er was veel publiek op post dat hartelijk heeft genoten van onze 2 producties. Ze waren een groot succes en voor het eerst werd er een veranderlijk decor gebruikt. Tot verbazing van velen!

 

De novemberproductie 2004 kende een groot succes met een record aantal toeschouwers van 850 koppen. De jongste Getokes brachten "Het raadsel van Sauron". Geweldig vertolkt in een prachtig decor, geregisseerd door Hans Princen. De oudsten hebben met het stuk "Uit ... Weg" een fantastische prestatie neergezet waarbij alle toneelliefhebbers een avond hebben meegemaakt om nooit te vergeten. Het stuk werd geleid door Hugo Quinten.

 

2005 was een fantastisch toneeljaar. De jongsten onder ons brachten het stuk " Dondernoten " , geregisseerd door Karolien Dumon en Julie Ramaekers. Het Getokes mochten het ganse verhaal brengen op een prachtig, draaiend decor! De oudste Getokes lokten met de voorstelling "een brood op je hoofd " vele toeschouwers. Hopelijk wordt het volgend jaar weer een succes.

 

De samenvatting van 2006 was in een notendop kortweg één groot feest. De getokes bestaan 10 jaar! Op de receptie kon men genieten van een hapje en een tapje terwijl men de fotocollage van het 10 jarig bestaan kon bekijken. Hierna volgden weer 2 fantastische voorstellingen. De jongsten brachten dit keer "Circus op stelten" gecoördineerd door  Julie Ramaekers. De oudste getokes schitterden met "Tango voor boskabouters". Dit stuk werd geleid door Bob Vanderstukken. Deze 2 stukken brachten samen weer veel toeschouwers op de been. Proficiat!                                    By the way: 945 toeschouwer.

 

In 2007  brachten we opnieuw 2 producties, “Alles voor wonderland” opgevoerd door onze jongsten en met de regie van Nele Warson  en “Het turbulente liefdesleven van de cactus” door de oudere jeugd onder de regie van Bob Vanderstukken. Beide stukken waren echte voltreffers met de nodige humor. Heel wat lovende kritiek.

 

De producties van 2008 waren echte toppers. De toeschouwers waren zeer lovend over de prestaties van de jongeren. De decors waren zeer hoogstaand uitgebouwd. Ook veel lovende kritiek special voor belichting en klank, waar Ben Lenaerts getoond heeft tesamen met het decorontwerp over zeer veel talenten te beschikken. Dank zij de inzet van alle medewerkers is men erin geslaagd de kaap van de 1000 toeschouwers te overschrijden. De kinderen tot 12 jaar met “Geklungel in de jungle” beleefden een onvergetelijke ervaring. De regie was in handen van Bob Vanderstukken en Robbert Ramaekers. De oudsten hadden een zeer realistisch maar een toch komisch stuk met “Iets over ons”, geregisseerd door Julie Ramaekers. Volgens velen het beste stuk ooit door de Getokes gespeeld.

 

In 2009 waren de jongste aan de beurt met De tovenaar van Oz. Een staaltje acteerprestatie van deze jonge kinderen tezamen met de kostumering en de grime maakte van deze voorstelling een grandioos succes.

De oudsten deden het ook schitterend. Ze werden door de Regisseurs klaar gestoomd om het

moeilijke stuk Cyrano de Bergerac ten tonele te brengen... en of ze daar in geslaagd zijn.

Het publiek was laaiend enthousiast.

Samen waren de voorstellen goed voor 1009 betalende toeschouwers.

 

 

 

HISTORIEK